Książki kulinarne
Dla każdego coś dobrego! Tak powinno brzmieć motto na półce z książkami o tematyce kulinarnej.
Każdy z nas ma swoje gusta żywieniowe, a niektórzy zmagają się z problemami i sporządzanie potraw dla nich jest bardziej skomplikowanym procesem. Na szczęście wielu dietetyków, kucharzy oraz pasjonatów gotowania stanęło na wysokości zadania i dzieli się swoją wiedzą w książkach. Diety, zdrowe odżywianie to już często po prostu styl życia, a my możemy czytać z przyjemnością poradniki jak gotować i bardzo chętnie sięgamy po coraz to ciekawsze lektury o jedzeniu.
Dla zabieganych i dla młodzieży świetną propozycją będzie “Dieta na wynos. 100 przepisów na zdrowy lunch” Violi Urban. W książce dietetyczki znajdziemy wiele ciekawych i nowatorskich rozwiązań, jak tworzyć potrawy zaoszczędzając czas, które dania sprawdzą się najlepiej w szkole czy pracy. Szybkie kolorowe sałatki lub podana w słoiku owsianka obok treściwych obiadów to propozycje autorki.
Coraz bardziej popularna staje się kuchnia wegetariańska i wegańska.
W księgarniach znajdziemy wiele poradników na temat potraw bezmięsnych. Na uwagę zasługuje książka pisana z wielkim sercem i pasją do Bieszczad. Właścicielka pensjonatu Katarzyna Rozmysłowicz o swojej przygodzie z kuchnią wegańską rozpisuje się w książce “Przystanek Cisna. Kuchnia wege w sercu Bieszczad”. Z pasją opowiada w niej o smakach wegetariańskich i zastosowaniu roślin w kuchni. Przepisy pani Katarzyny rozbudzają wyobraźnię i pozostają na długo w pamięci.